RIZS: Kevés olajon megpirítjuk, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, sózzuk, fedő alatt 15-20 perc alatt készre főzzük.
ZÖLDBAB: Fokhagymás olívaolajon puhára pároljuk, majd megpirítjuk. Sóval és apróra vágott fokhagymával ízesítjük.
PULYKAMELL: Forró serpenyőben olajon pár perc alatt kérget sütünk mindkét oldalára. Fűszerezzük (só, bors, gyömbér, chili), fedő alatt készre pároljuk, sütjük.
ŐSZ. ROSÉ. KACSA.
Itt van az ősz, jönnek a kuckós esték. Meleg takaró, finom őszi ételek, forralt bor... én elkezdtem ráhangolódni egy finom rosélekvárral és sült kacsával :) Kezdjük az édességgel.
ROZÉLEKVÁR
Nagyon egyszerű finomság. Alapvetően húsokhoz, sajtokhoz, édes süteményekhez ajánlott.
HOZZÁVALÓK
1 üveg száraz rosé (0,75l)
12-13 dkg cukor
4-5 szem szegfűszeg
3-4 szem szegfűbors
1 rúd fahéj
1 nagy citrom lereszelt héja
1 zacskó dzsemfix
A bort megfelelő méretű lábasba öntjük, beletesszük a fűszereket, 8 percig forralva főzzük. Beletesszük a dzsemfixet, még 1 percig forraljuk. Leszűrjük, majd steril befőttes üvegekbe töltjük. Tetejüket jól rázárjuk, majd fejjel lefelé 10 percig hűlni hagyjuk, ezután hűtőben tároljuk.
SÜLT KACSAMELL (2 személyre)
Sokszor azt gondoltam kacsát sütni nem egyszerű, ez bizony sok esetben így van, de ezúttal magam is meglepődtem milyen gyors, egyszerű és csodálatos a sült kacsamell. A fűszerezés egyszerűsége is a titok, mint a hamburger húspogácsájánál, só és bor, ennyi! Persze lehet bolondítani egyéb fűszerekkel, de nem szükséges. Én most egy pici kakukkfüvet használtam, de anélkül is megállja a helyét. Lássuk, hogy készül.
HOZZÁVALÓK
2 bőrös kacsamell
só, bors
Egy éles késsel a kacsamell bőrét beirdaljuk - vigyázzunk, a kés ne érje a húst! Forrósítsunk fel egy serpenyőt, majd a bőrös felével tegyük bele a kacsamellet, így süssük míg ropogós lesz a bőr, majd fordítsuk meg és a másik felét is pár percig süssük (oldalanként kb. 4-4 perc). Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk a félkész kacsát és előmelegített sütőben (150-170 fokon) 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve 10 percig pihentetni kell a kacsát, így a rostjai összehúzódnak és szaftosabb marad a hús.
Míg a kacsa sült, vajon pároljunk hozzá zöldséget. A sárgarépa és újhagyma igazán kiváló erre, valamint a korábban elkészített rosélekárt is kínáljuk hozzá, tökéletes párosítás a kacsával.
Jó főzést!
ROZÉLEKVÁR
Nagyon egyszerű finomság. Alapvetően húsokhoz, sajtokhoz, édes süteményekhez ajánlott.
HOZZÁVALÓK
1 üveg száraz rosé (0,75l)
12-13 dkg cukor
4-5 szem szegfűszeg
3-4 szem szegfűbors
1 rúd fahéj
1 nagy citrom lereszelt héja
1 zacskó dzsemfix
A bort megfelelő méretű lábasba öntjük, beletesszük a fűszereket, 8 percig forralva főzzük. Beletesszük a dzsemfixet, még 1 percig forraljuk. Leszűrjük, majd steril befőttes üvegekbe töltjük. Tetejüket jól rázárjuk, majd fejjel lefelé 10 percig hűlni hagyjuk, ezután hűtőben tároljuk.
SÜLT KACSAMELL (2 személyre)
Sokszor azt gondoltam kacsát sütni nem egyszerű, ez bizony sok esetben így van, de ezúttal magam is meglepődtem milyen gyors, egyszerű és csodálatos a sült kacsamell. A fűszerezés egyszerűsége is a titok, mint a hamburger húspogácsájánál, só és bor, ennyi! Persze lehet bolondítani egyéb fűszerekkel, de nem szükséges. Én most egy pici kakukkfüvet használtam, de anélkül is megállja a helyét. Lássuk, hogy készül.
HOZZÁVALÓK
2 bőrös kacsamell
só, bors
Egy éles késsel a kacsamell bőrét beirdaljuk - vigyázzunk, a kés ne érje a húst! Forrósítsunk fel egy serpenyőt, majd a bőrös felével tegyük bele a kacsamellet, így süssük míg ropogós lesz a bőr, majd fordítsuk meg és a másik felét is pár percig süssük (oldalanként kb. 4-4 perc). Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk a félkész kacsát és előmelegített sütőben (150-170 fokon) 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve 10 percig pihentetni kell a kacsát, így a rostjai összehúzódnak és szaftosabb marad a hús.
Míg a kacsa sült, vajon pároljunk hozzá zöldséget. A sárgarépa és újhagyma igazán kiváló erre, valamint a korábban elkészített rosélekárt is kínáljuk hozzá, tökéletes párosítás a kacsával.
Jó főzést!
GOMBA CSODA
Most jutottam el odáig, hogy megtapasztaljam mennyire egyszerű, de mégis csodálatos étel a gombakrémleves. Eljött ez a nap! Lássuk, hogy készül.
HOZZÁVALÓK (3-4 személyre):
500 g gomba (csiperke)
200 g vaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 csipet só
1 nagy késhegynyi őrölt fehérbors
100 ml tejszín
1 evőkanál krémsajt
kakukkfű ízlés szerint
A gombákat alaposan megmossuk, közepes méretűre felkockázzuk. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a felkockázott vöröshagymát, üvegesre pirítjuk. Ezután következik a gomba. Picit összepirítjuk a hagymával (egy kevés gombát hagyjunk meg, ezt külön serpenyőbe pirítsuk le, ezzel díszítjük a levest), majd felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje a gombát. Só, borssal, kakukkfűvel ízesítjük és puhára főzzük. Ha elég puha a gomba, összeturmixoljuk, miközben hozzáadagoljuk a tejszínt és a krémsajtot. Nem baj, ha picit darabos marad, nem kell teljesen krémesre turmixolni. Visszatesszük a tűzre, egyszer felforraljuk és kész. Ha kell fűszerezzük, illetve tejjel lehet hígítani, ha túl sűrű lett. A korábban lepirított gombával és petrezselyemmel tálaljuk.
Alaprecept az ApróSéf-en találtam.
KOKTÉLRÁK TERÍTÉKEN
Kezdek megbarátkozni a tengeri herkentyűkkel. Ezen felbuzdulva gondoltam felveszem őket a repertoárba.
A közelben frissen nem igen lehet kapni tengeri dolgokat, így maradta a fagyasztott változat.
Koktélrákkal dolgoztam. A recept még tesztelés alatt van, így nem osztom meg, de addig is néhány kép, ami segíthet az ötletelésben másoknak is.
Alapanyagok: koktélrák, fehérbor, fokhagyma, vaj, citromlé, újhagyma, pesto, spagetti, só
A közelben frissen nem igen lehet kapni tengeri dolgokat, így maradta a fagyasztott változat.
Koktélrákkal dolgoztam. A recept még tesztelés alatt van, így nem osztom meg, de addig is néhány kép, ami segíthet az ötletelésben másoknak is.
Alapanyagok: koktélrák, fehérbor, fokhagyma, vaj, citromlé, újhagyma, pesto, spagetti, só
SZUPER SZERDA A KÖZPONTBAN
Egyszer volt, hol nem volt, volt egy szombat délután, mikor kaptam egy üzenetet. Lenne-e kedvem egy páros vacsora keretein belül tesztelni a Központ Bisztró nyári menüjét. "Persze!" - zavaromban, rövid, tömör választ adtam. Váratlanul ért a felkérés, de nagyon megörültem! Megbeszéltük a részleteket és szerda este már az asztalnál ültünk és izgatottan böngésztük az étlapot, mit is együnk?
A kiszolgálás nagyon kedves volt, figyelmes volt mindenki. Amint leültünk, már jött is a kérdés, mit iszunk? A weboldalon már kinéztem a levendula fröccsöt, de sajnos aznap este nem lehetett kapni, helyette málnás és ribizlis rosé fröccsöt ittunk, mindkettő házi szörppel készült. Csodás! A szörppel dúsított fröccsökkel mindig az a baj, hogy túl édesek lesznek. Nem szeretem az édeset. Itt ezzel nem volt gond, nagyon kellemes gyümölcsös ízt adott a rosénak, de semmi tolakodó édesség nem volt benne. Jó kezdés!
Üdvözlő ital pipa, jöhet az előétel. Kicsit vacilláltunk, hogy kell-e előétel, nem lesz-e sok, de végül közös megegyezés alapján egy lazább, de még is tartalmas kóstolót választottunk, amit fehér és barna pirítóssal kínáltak. Mindenki megtalálta a kedvére valót. Az ajvárnak finom, kellemes ízvilág volt, nem túl fűszerezett. A tepertőkrém fantasztikus, és utána jött a padlizsánba tekert kecskesajtkrém. Tényleg tökéletes volt mindhárom kóstoló (a virágszirmok is) és még csak most jönnek a főételek.
Steak, de nem a megszokott. Csirkemell és kardhal steak. A csirkemell önmagában nem okozott nagy meglepetést, valójában annyira nem is kedvelem már a csirkemellet, mert száraz és ízetlen. Szerencsére itt ezzel nem volt gond, az ízt és szaftosságot segítette a pestó és a padlizsánkrém. Nagyon jó kombináció. Köretnek pedig mindenféle, színes grillezett tökfélét tálaltak (cukkini, padlizsán, csillagtök - ebben nem vagyok biztos). Nagyon szeretem, ha egy étel nem csak finom, de színes is (itt is jelen voltak a szirmok).
Az új kedvenc halam lett, a kardhal. Nagyon kellemes íze van. Külön érdekes, hogy angolosan készítették el, a belseje picit rózsaszín maradt, és még így is nagyon ízletes volt, egyáltalán nem volt az a tolakodó, sem pedig a megszokott halíze. Hozzá a köret nagyon érdekes, nem számítottam rá. Olívás-paradicsomos tészta... alapvetően egy könnyed salátával képzeltem volna el, bármilyen halról is legyen szó, de nagyon találó, meglepő, kreatív ötletnek tartom a farfallét.
Az előétel és főétel után muszáj volt kicsit pihenni egy finom hűsítő társaságában, hogy utána nekifussunk a desszertnek. :) Jöhetnek a koktélok! Szerintem sikerült két különleges koktél választanunk. A Bahama Mama (fehér rum, 80 %-os rum, kókuszlikőr, ananászlé, narancslé, citromlé, grendaina) egy hatalmas pohárba töltött tömény ízorgia, napsütés, tengerpart és holiday.
A Vörös Démon (mézes meggy pálinka, rosé bor, málnaszörp, jégkása) lett a kedvenc koktélom, valami eszméletlen érdekes hatást kelt benne a pálinka. Tény, hogy nagyon kell vele vigyázni, mert annyira finom, hűsítő, hogy itatja magát és el tudja varázsolni az embert :)
Megpihentünk, úgy hogy jöhetett a desszert. A csokit mindenki szereti, tápiókát még soha nem ettünk, így született meg a döntés. Be kell vallanunk, hogy nem bírtuk megenni, kifogott rajtunk. Az előétel, főétel, koktélok után, nehezen tudtunk végezni a finomságokkal.
A márványos csokoládétorta tömény csoki, ropogós tésztakosárba, mellé sós karamellás mogyorómártás. Csoki, csoki és csoki! Kicsi torta, de annál veszélyesebb :)
A tápióka pudingot pohárban szervírozták szederrel és tonkababbal, nekem sajnos nem lett a kedvencem, de nem azért mert nem finom, egyszerűen nem az én ízvilágom, így enyém maradt a csokitorta :)
Tökéletes este volt, különleges, finom ételekkel, italokkal, csodás tálalás. Nagyon fontos a szép tálalás, ezt sok helyen elfelejtik és nem fordítanak rá kellő figyelmet. Apróságok, mint pár csepp csokiöntet a süti köré, vagy színes, ehető szirom a főétel mellé. Ötletes, esztétikus, jó ránézni, jó megenni :)
Köszönjük a lehetőséget! Részünkről rendben van a nyári menü :)
Aki teheti nézzen be a Központ Bisztróba, nem csak a belvárosban vannak jó helyek!
KÖZPONT BISZTRÓ
Facebook
Web: http://www.kozpontbisztro.hu/
Cím: 1041 Budapest, Szent István tér 1.
Nyitva tartás
H-CS: 8-22
P: 8-24
SZ: 10-24
V: 10-22
Málnás és ribizlis rozé fröccs |
Kóstoló Trió - ajvár, tepertőkrém, padlizsánba tekert kecskesajtkrém |
Főételek |
Csirkemell steak grillezett tökvariációkkal |
Kardhal steak olívabogyós-paradicsomos farfalléval |
A Vörös Démon (mézes meggy pálinka, rosé bor, málnaszörp, jégkása) lett a kedvenc koktélom, valami eszméletlen érdekes hatást kelt benne a pálinka. Tény, hogy nagyon kell vele vigyázni, mert annyira finom, hűsítő, hogy itatja magát és el tudja varázsolni az embert :)
Bahama Mama és Vörös Démon |
A márványos csokoládétorta tömény csoki, ropogós tésztakosárba, mellé sós karamellás mogyorómártás. Csoki, csoki és csoki! Kicsi torta, de annál veszélyesebb :)
A tápióka pudingot pohárban szervírozták szederrel és tonkababbal, nekem sajnos nem lett a kedvencem, de nem azért mert nem finom, egyszerűen nem az én ízvilágom, így enyém maradt a csokitorta :)
Desszert |
Márványos csokoládétorta és Tápióka puding |
Köszönjük a lehetőséget! Részünkről rendben van a nyári menü :)
Aki teheti nézzen be a Központ Bisztróba, nem csak a belvárosban vannak jó helyek!
KÖZPONT BISZTRÓ
Web: http://www.kozpontbisztro.hu/
Cím: 1041 Budapest, Szent István tér 1.
Nyitva tartás
H-CS: 8-22
P: 8-24
SZ: 10-24
V: 10-22
KÖNNYŰ SALÁTA ÉS UBORKÁS CITROMOS VÍZ A NYÁRI NAPOKRA
Meleg nyári napokon nincs is jobb egy friss hűsítő salátánál :) Tehetünk bele mindent, ami kedvünkre van. Különféle saláták vegyesen, paradicsom, paprika, uborka. Bolondítsuk meg felkarikázott olívabogyóval, csíkokra szelt sonkával, morzsolt fetával. Még tartalmasabbá tehetjük különféle magokkal (szotyi, tökmag, fenyőmag). Az egészet pedig kedvünk szerint ízesítjük vinaigrette-tel.
CUKKINIS PADLIZSÁNOS PULYKÁS PENNE
Gyors, finom, zöldségekben gazdag vacsora.
HOZZÁVALÓK (2-3 személyre)
1 közepes cukkini (25dkg)
1 közepes padlizsán (25dkg)
2 paradicsom
25 dkg pulykamell
10-15 dkg feta sajt
30 dkg penne
só, bors, bazsalikom, fokhagyma, petrezselyem
A tésztát sós vízben feltesszük főni. Amíg a tészta fő, a zöldségeket félbe, majd cikkere vágjuk, a pulykamellet pedig vékony hosszanti csíkokra. Egy wokban, vagy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a pulykacsíkokat, gyorsan kérget pirítunk rá, sózzuk, borsozzuk. Ha kifehéredett a hús, hozzáadjuk a cukkinit és padlizsánt, magas lángon megpirítjuk. Nem baj, ha kicsit oda kap. Ha már megpuhult a hús és a zöldségek is megpirultak, hozzáadjuk a paradicsomot, összeforgatjuk. Beletesszük a leszűrt tésztát, pár kanál főzővízzel együtt, hozzáadjuk a fűszereket, kevés olajat és morzsolt fetát. Határozott mozdulatokkal összerázzuk, átforgatjuk és már kész is.
HOZZÁVALÓK (2-3 személyre)
1 közepes cukkini (25dkg)
1 közepes padlizsán (25dkg)
2 paradicsom
25 dkg pulykamell
10-15 dkg feta sajt
30 dkg penne
só, bors, bazsalikom, fokhagyma, petrezselyem
A tésztát sós vízben feltesszük főni. Amíg a tészta fő, a zöldségeket félbe, majd cikkere vágjuk, a pulykamellet pedig vékony hosszanti csíkokra. Egy wokban, vagy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a pulykacsíkokat, gyorsan kérget pirítunk rá, sózzuk, borsozzuk. Ha kifehéredett a hús, hozzáadjuk a cukkinit és padlizsánt, magas lángon megpirítjuk. Nem baj, ha kicsit oda kap. Ha már megpuhult a hús és a zöldségek is megpirultak, hozzáadjuk a paradicsomot, összeforgatjuk. Beletesszük a leszűrt tésztát, pár kanál főzővízzel együtt, hozzáadjuk a fűszereket, kevés olajat és morzsolt fetát. Határozott mozdulatokkal összerázzuk, átforgatjuk és már kész is.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)