Kövess a Facebook-on is!

ŐSZ. ROSÉ. KACSA.

Itt van az ősz, jönnek a kuckós esték. Meleg takaró, finom őszi ételek, forralt bor... én elkezdtem ráhangolódni egy finom rosélekvárral és sült kacsával :) Kezdjük az édességgel.

ROZÉLEKVÁR

Nagyon egyszerű finomság. Alapvetően húsokhoz, sajtokhoz, édes süteményekhez ajánlott.

HOZZÁVALÓK

1 üveg száraz rosé (0,75l)
12-13 dkg cukor
4-5 szem szegfűszeg
3-4 szem szegfűbors
1 rúd fahéj
1 nagy citrom lereszelt héja
1 zacskó dzsemfix

A bort megfelelő méretű lábasba öntjük, beletesszük a fűszereket, 8 percig forralva főzzük. Beletesszük a dzsemfixet, még 1 percig forraljuk. Leszűrjük, majd steril befőttes üvegekbe töltjük. Tetejüket jól rázárjuk, majd fejjel lefelé 10 percig hűlni hagyjuk, ezután hűtőben tároljuk.


SÜLT KACSAMELL (2 személyre)

Sokszor azt gondoltam kacsát sütni nem egyszerű, ez bizony sok esetben így van, de ezúttal magam is meglepődtem milyen gyors, egyszerű és csodálatos a sült kacsamell. A fűszerezés egyszerűsége is a titok, mint a hamburger húspogácsájánál, só és bor, ennyi! Persze lehet bolondítani egyéb fűszerekkel, de nem szükséges. Én most egy pici kakukkfüvet használtam, de anélkül is megállja a helyét. Lássuk, hogy készül.

HOZZÁVALÓK
2 bőrös kacsamell
só, bors

Egy éles késsel a kacsamell bőrét beirdaljuk - vigyázzunk, a kés ne érje a húst! Forrósítsunk fel egy serpenyőt, majd a bőrös felével tegyük bele a kacsamellet, így süssük míg ropogós lesz a bőr, majd fordítsuk meg és a másik felét is pár percig süssük (oldalanként kb. 4-4 perc). Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk a félkész kacsát és előmelegített sütőben (150-170 fokon) 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve 10 percig pihentetni kell a kacsát, így a rostjai összehúzódnak és szaftosabb marad a hús.

Míg a kacsa sült, vajon pároljunk hozzá zöldséget. A sárgarépa és újhagyma igazán kiváló erre, valamint a korábban elkészített rosélekárt is kínáljuk hozzá, tökéletes párosítás a kacsával.

Jó főzést!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése