Hétfő estére egy igazán gyors és könnyű vacsorával készültem. Ezért lehet szeretni a hétfőt :)
Vettem egy fejes salátát és beindult az ötletgyár, végül arra gondoltam, sütök natúr csirkecombfilét, főzök egy adag bulgurt (sóval, fokhagymával, ízesítettem), a salátát pedig feldobom paradicsommal, vöröshagymával és olívaolajjal. A nagyobb zöld leveleket a tálaláshoz használtam fel. A végén pedig enyhén meglocsoltam csípős paprika szósszal az egészet.
Jó étvágyat!
TABULÉ MÁSKÉPP
A tabulé alapvetően egy petrezselyem saláta, van benne bulgur, de a főszerepet a petrezselyem kapja. Sajnos nem mindig sikerül elegendő mennyiségű friss zöldet beszerezni, ezért picit alakítottam a recepten, így már nem is igazi tabulé, de attól még érdemes kipróbálni, mert nagyon finom köret például húsok mellé, de magában is fogyasztható. :)
HOZZÁVALÓK (2 főre)
1 nagy csokor petrezselyem
marék bulgur
1-2 paradicsom
10-15 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors, chili, citromlé, olívaolaj
A bulgur forrásban lévő sós vízbe 10-15 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, félretesszük. A gombát és hagymát apró kockázzuk, olívaolajon néhány perc alatt megpároljuk, majd megpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. A petrezselymet apróra vágjuk és a paradicsomot is felkockázzuk. Fontos, hogy mindent nagyon apróra vágjuk.
Ha a főzéssel, pirítással, aprítással végeztünk, nincs más dolgunk, mint összeforgatni minden hozzávalót, és kevés citromlével, olívaolajjal ízesítjük. Ha bírjuk a csípőset, akkor chili pehellyel hintsük meg.
HOZZÁVALÓK (2 főre)
1 nagy csokor petrezselyem
marék bulgur
1-2 paradicsom
10-15 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors, chili, citromlé, olívaolaj
A bulgur forrásban lévő sós vízbe 10-15 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, félretesszük. A gombát és hagymát apró kockázzuk, olívaolajon néhány perc alatt megpároljuk, majd megpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. A petrezselymet apróra vágjuk és a paradicsomot is felkockázzuk. Fontos, hogy mindent nagyon apróra vágjuk.
Ha a főzéssel, pirítással, aprítással végeztünk, nincs más dolgunk, mint összeforgatni minden hozzávalót, és kevés citromlével, olívaolajjal ízesítjük. Ha bírjuk a csípőset, akkor chili pehellyel hintsük meg.
CSODÁLATOS MADELEINE
Egyszerű. Finom. Csodálatos. Madeleine!
HOZZÁVALÓK (kb. 18-20 darab lesz belőle)
10 dkg olvasztott, kihűtött vaj
10 dkg finomliszt
10 dkg cukor
2 db szobahőmérsékletű tojás
csipet só
1 citrom reszelt héja
A lisztet elkeverjük a sóval. A tojásokat a cukorral néhány perc alatt habosra keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd óvatosan, apránként a habhoz keverjük a lisztet és a vajat. Kicsit állni hagyjuk (hűtőben, vagy hűvös helyen), hogy sűrűbb legyen. Kevés tésztát kanalazunk a kagylóformákba, majd előmelegített (190 fok) sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Érdemes figyelni, kitapasztalni a sütőt, nehogy odaégjenek a falat sütemények.
Jó étvágyat!
CUKKINIKRÉM GOMBÁVAL ÉS FOKHAGYMÁVAL
HOZZÁVALÓK
1 közepes cukkini
3-4 fej gomba
3 koktélparadicsom
4 gerezd fokhagyma
3 dkg sajt
2 dkg vaj
só, bors
A kockára vágott cukkinit és gombát forró vízben puhára főzzük. A fokhagymát pépesre törjük. Leszűrjük, jól lecsöpögtetjük a megfőtt cukkinit, gombát majd hozzáadjuk a felkockázott sajtot és paradicsomot, fokhagymát, vajat, fűszereket majd egy botmixer vagy aprító segítségével krémesre keverjük.
Hidegen pirítóssal, friss zöldségekkel tálaljuk.
1 közepes cukkini
3-4 fej gomba
3 koktélparadicsom
4 gerezd fokhagyma
3 dkg sajt
2 dkg vaj
só, bors
A kockára vágott cukkinit és gombát forró vízben puhára főzzük. A fokhagymát pépesre törjük. Leszűrjük, jól lecsöpögtetjük a megfőtt cukkinit, gombát majd hozzáadjuk a felkockázott sajtot és paradicsomot, fokhagymát, vajat, fűszereket majd egy botmixer vagy aprító segítségével krémesre keverjük.
Hidegen pirítóssal, friss zöldségekkel tálaljuk.
ZELLERES BURGONYA FŐZELÉK CHILIS FASÍRTTAL
HOZZÁVALÓK (4 személyre)
Főzelék
70 dkg burgonya
50 dkg zellergumó
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
só, bors
1 babérlevél
fél citrom leve
2 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
Fasírt
50 dkg darált sertéshús
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors
2-3 friss apróra vágott chili
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajon. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és zellert, felöntjük annyi vízzel, hogy a háromnegyedééig érjen.
Sózzuk hozzáadjuk a babérlevelet, puhára pároljuk a zöldségeket. Kivesszük a felét. A kivett részt botmixerrel leturmixoljuk, majd visszakeverjük a főzelékhez, ezzel sűrítjük. Borsozzuk, citrom levével savanyítjuk, hozzákeverjük a tejfölt, összemelegítjük.
A fasírthoz a fokhagymát lereszeljük. A fasírt hozzávalóit összegyúrjuk, golyókat formázunk a masszából. Kevés olajban serpenyőben megsütjük.
(A főzelékbe tehetünk kevés kelkáposzta levet is, illetve díszítésnél is használjuk apróra vágott friss káposztát.)
Forrás: NőkLapja Konyha 2015. novemberi szám
Főzelék
70 dkg burgonya
50 dkg zellergumó
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
só, bors
1 babérlevél
fél citrom leve
2 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
Fasírt
50 dkg darált sertéshús
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors
2-3 friss apróra vágott chili
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajon. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és zellert, felöntjük annyi vízzel, hogy a háromnegyedééig érjen.
Sózzuk hozzáadjuk a babérlevelet, puhára pároljuk a zöldségeket. Kivesszük a felét. A kivett részt botmixerrel leturmixoljuk, majd visszakeverjük a főzelékhez, ezzel sűrítjük. Borsozzuk, citrom levével savanyítjuk, hozzákeverjük a tejfölt, összemelegítjük.
A fasírthoz a fokhagymát lereszeljük. A fasírt hozzávalóit összegyúrjuk, golyókat formázunk a masszából. Kevés olajban serpenyőben megsütjük.
(A főzelékbe tehetünk kevés kelkáposzta levet is, illetve díszítésnél is használjuk apróra vágott friss káposztát.)
Forrás: NőkLapja Konyha 2015. novemberi szám
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)