Kövess a Facebook-on is!

MÁJAS PITE ÉS EGYEBEK

Eljött a pillanat mikor elkezdtem megbarátkozni a májjal. Az íze már rendben van, mondhatnám azt is, szeretem. A nyers állapottal és feldolgozással még vannak problémáim... de idővel ezt is leküzdöm, ahogy ma tettem :)

Terítéken a csirkemájas pite!



HOZZÁVALÓK

Tészta
Nem mennék bele a részletekbe, mert magam se tudom melyik a legtökéletesebb pite tészta, valamint igen kis adagot készítettem... egy családi ebédnél valamivel több pitére lesz szükség :)
Alapvetően érzéssel találtam meg az arányokat, miből mennyit, de egy biztos: liszt, vaj, tojás, só (ebben az esetben sós tésztáról beszélünk), lehet kísérletezni, vagy megkérdezni a nagymamát a tuti receptről :)

A tésztát gyúrjuk be elsőként, míg a töltelék készül, tegyük a hűtőbe pihentetni.

Töltelék (2 fő)
15-20 dkg máj
5 dkg szalonna
3 közepes sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
só, bors, rozmaring, kakukkfű, pirospaprika, kevés zúzott fokhagyma, tojás, sajt


Megpucoljuk a zöldségeket, felaprítjuk a hagymát, a répát szintén ki kockákra vágjuk. Forró serpenyőbe kisütjük az apróra vágott szalonna zsírját, rádobjuk a fokhagymát, hagymát, répát és félpuhára pirítjuk. Közben ízlés szerint fűszerezzük (rozmaring, kakukkfű, bors, pirospaprika - ebből csak keveset), még ne sózzuk meg! Hozzáadjuk a apróra vágott májat, pár percig pirítjuk, míg kérget nem kap.

A tésztát vékonyra kinyújtjuk belehelyezzük egy hőálló edénybe, nem baj, ha kilóg. A maradékot levágjuk, ebből fogjuk elkészíteni a tetejét. Az alját villával megszurkáljuk, majd beletesszük az elkészült májas keveréket. Most sózzuk! Tojásfehérjét valamennyi sajttal összekeverünk, ráöntjük és kicsit összekeverjük a töltelékkel, hogy mindenhová jusson belőle. Tésztával lefedjük a tetejét, a széleit villával összenyomkodjuk és ha marad még kis tészta, levelet, virágot, szívet... formázunk belőle, ezzel díszítjük. Tojássárgájával bekenjük a tetejét, hogy szép fényes legyen, sütőbe tesszük és közepes fokozaton aranybarnára sütjük.



A végére egy gyors vacsora, csirkemájas-rukkolás fusilli!

Apróra vágott csirkemájat nagyobb mennyiségű húsos szalonnán megsütünk, hozzáadunk kevés apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és pár darab szeletelt gombát, összepirítjuk. Borssal, oregánóval megszórjuk, olívaolajjal meglocsoljuk, majd a kifőtt fusillivel összekeverjük, sózzuk, sajtot reszelünk rá és már kész is a vacsora :) - a szaftosság érdekében az utolsó percekben még pár darab negyedekre vágott koktélparadicsommal összeforgathatjuk.


Jó étvágyat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése