Kövess a Facebook-on is!

TAVASZI RIZOTTÓ

A rizottó az egyik legcsodálatosabb olasz étel. Elkészíteni egyszerű, csak mellette kell lenni.

HOZZÁVALÓK (2 személy részére)

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kis bögre (kb. 15-20 dkg) rizottó rizs, pl arborio
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 0,5 l zöldségalaplé (leveskockából készítettem)
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 újhagyma
  • fél marék szárított fűszergomba
  • 2 dkg vaj
  • parmezán ízlés szerint
  • só, bors

A fűszergombát langyos vízbe tesszük, hogy kissé megpuhuljon. Apróra vágjuk a vöröshagymát. Az újhagymát felkarikázzuk, zöld szárát félretesszük a díszítéshez. A sárgarépát kis kockákra vágjuk.
Kevés olívaolajon puhára pároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a rizst, ezt is addig pároljuk míg üvegesek lesznek a szemek. A hagymára figyeljük, ne piruljon oda. Felöntjük borral, folyamatosan kevergetjük. Ha felvette a folyadékot akkor elkezdjük felönteni alaplével, merőkanalanként adagoljuk. Folyamatosan keverjük a rizst, ha felszívta a folyadékot, újabb merőkanál alaplevet adunk hozzá. Fontos, hogy ne hagyjuk magára a rizst, állandóan kevergetni kell, hogy ne tapadjon le! Ha már félkemény a rizs, adjuk hozzá az apróra vágott répát, a fűszergombát és az újhagyma fehér szárát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Továbbra is folyamatosan kavarjuk. (Óvatosan a sóval! A leveskockából készült alaplé már önmagába ad valamennyi ízt a rizottónak.)
Gyors kóstolás, ha megfőtt a rizs (nem kell teljesen szétfőzni legyen "al dante") beledobjuk a vajat, egy kevés reszelt parmezánt és utoljára összeforraljuk. A rizottó akkor jó, ha szaftos, erre ügyeljünk.
Tálalás előtt a kész rizottóba keverjünk egy kevés újhagyma szárat, tálaláskor a maradékot a tetejére szórjuk, díszítjük.

Jó főzést!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése