HOZZÁVALÓK (2 személy részére)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kis bögre (kb. 15-20 dkg) rizottó rizs, pl arborio
- 1 dl száraz fehérbor
- 0,5 l zöldségalaplé (leveskockából készítettem)
- 1 közepes sárgarépa
- 1 újhagyma
- fél marék szárított fűszergomba
- 2 dkg vaj
- parmezán ízlés szerint
- só, bors
A fűszergombát langyos vízbe tesszük, hogy kissé megpuhuljon. Apróra vágjuk a vöröshagymát. Az újhagymát felkarikázzuk, zöld szárát félretesszük a díszítéshez. A sárgarépát kis kockákra vágjuk.
Kevés olívaolajon puhára pároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a rizst, ezt is addig pároljuk míg üvegesek lesznek a szemek. A hagymára figyeljük, ne piruljon oda. Felöntjük borral, folyamatosan kevergetjük. Ha felvette a folyadékot akkor elkezdjük felönteni alaplével, merőkanalanként adagoljuk. Folyamatosan keverjük a rizst, ha felszívta a folyadékot, újabb merőkanál alaplevet adunk hozzá. Fontos, hogy ne hagyjuk magára a rizst, állandóan kevergetni kell, hogy ne tapadjon le! Ha már félkemény a rizs, adjuk hozzá az apróra vágott répát, a fűszergombát és az újhagyma fehér szárát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Továbbra is folyamatosan kavarjuk. (Óvatosan a sóval! A leveskockából készült alaplé már önmagába ad valamennyi ízt a rizottónak.)
Gyors kóstolás, ha megfőtt a rizs (nem kell teljesen szétfőzni legyen "al dante") beledobjuk a vajat, egy kevés reszelt parmezánt és utoljára összeforraljuk. A rizottó akkor jó, ha szaftos, erre ügyeljünk.
Tálalás előtt a kész rizottóba keverjünk egy kevés újhagyma szárat, tálaláskor a maradékot a tetejére szórjuk, díszítjük.
Jó főzést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése