Kövess a Facebook-on is!

LEVELES TÉSZTÁS LASAGNA

A mai bejegyzés különlegessége, hogy a képek mellett receptet is írok J Korábban volt már ehhez hasonló próbálkozásom, igyekszem folytatni.

Nem rég láttam egy videót a bolognai elkészítéséről, tegnap pedig baklavát ettem, ami leveles tésztából készült.  Ebből jött az öltet: leveles tésztás lasagne. Sok szósz, kevés, könnyed tészta.

HOZZÁVALÓK (3-4 személy részére)
  • 1 csomag hűtött leveles tészta (kb. 17-20 dkg)
  • 1 doboz paradicsompüré (400-500g)
  • 30 dkg darált sertés lapocka
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 paradicsom
  • 1 közepes vöröshagyma
  • só, bors, fokhagyma granulátum, bazsalikom, cukor
  • olívaolaj
  • sajt ízlés szerint

Megpucolom a zöldségeket. Apróra vágom a hagymát, sárgarépát és fehérrépát. A hagymát kevés olívaolajon elkezdem pirítani, míg üveges nem lesz, ekkor hozzáadom a felaprózott répákat és tovább pirítom. Néhány perc elteltével hozzáadom a darált húst, összeforgatom, és addig pirítom a zöldségekkel, míg a hús fehér kérget nem kap. Sózom, borsozom, majd hozzáadom az apróra vágott paradicsomot is. Néhány percig párolom, míg a paradicsom puhára fő, majd felöntöm paradicsompürével. Fokhagymával, bazsalikommal és kevés cukorral ízesítem, egyszer összeforralom. Érdemes kóstolgatni a szószt és utána sózni, cukrozni, ha elsőre nem sikerült eltalálnunk az arányokat. A cukorral óvatosan! Nem az édes paradicsom íz a lényeg.
A szósz kész, jöhet a lasagna összeállítása.
Egy tűzálló edényre van szükségünk, én egy 21x21 centis üvegtálat használtam. Az edény alját és oldalát kevés olívaolajjal megkenem, belehelyezem az első adag leveles tésztát. A tészta igen vékony, így legalább 4-5 lapot használok egyszerre. A szósz felét rászedem a tésztára, megszórom reszelt sajttal, majd a kilógó tészta széleket behajtom. Erre ráteszek újabb 4-5 lapot és maradék szószt ráöntöm, újabb sajt réteg, a kilógó tésztát ismét behajtom. Mivel nem sikerült befednem tökéletesen a második réteget, így a maradék tésztából az edény méreteinek megfelelőre vágtam 2-3 lapot, hogy tökéletes legyen a takarás. Kevés natúr paradicsompürével megkenem a tetejét, reszelek rá sajtot, kevés sóval, oregánóval fűszerezem, meglocsolom olívaolajjal és már mehet is a sütőbe, ahol pirulásig sütöm.

Sokkal könnyebb, lazább, mint az eredeti lasagna.

Érdemes kipróbálni J

Jó főzést!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése