A mai bejegyzés különlegessége, hogy a képek mellett
receptet is írok J
Korábban volt már ehhez hasonló próbálkozásom, igyekszem folytatni.
Nem rég láttam egy videót a bolognai elkészítéséről, tegnap
pedig baklavát ettem, ami leveles tésztából készült. Ebből jött az öltet: leveles tésztás lasagne.
Sok szósz, kevés, könnyed tészta.
HOZZÁVALÓK (3-4 személy részére)
- 1 csomag hűtött leveles tészta (kb. 17-20 dkg)
- 1 doboz paradicsompüré (400-500g)
- 30 dkg darált sertés lapocka
- 1 közepes sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 paradicsom
- 1 közepes vöröshagyma
- só, bors, fokhagyma granulátum, bazsalikom, cukor
- olívaolaj
- sajt ízlés szerint
Megpucolom a zöldségeket. Apróra vágom a hagymát, sárgarépát
és fehérrépát. A hagymát kevés olívaolajon elkezdem pirítani, míg üveges nem
lesz, ekkor hozzáadom a felaprózott répákat és tovább pirítom. Néhány perc
elteltével hozzáadom a darált húst, összeforgatom, és addig pirítom a
zöldségekkel, míg a hús fehér kérget nem kap. Sózom, borsozom, majd hozzáadom az
apróra vágott paradicsomot is. Néhány percig párolom, míg a paradicsom puhára
fő, majd felöntöm paradicsompürével. Fokhagymával, bazsalikommal és kevés
cukorral ízesítem, egyszer összeforralom. Érdemes kóstolgatni a szószt és utána
sózni, cukrozni, ha elsőre nem sikerült eltalálnunk az arányokat. A cukorral
óvatosan! Nem az édes paradicsom íz a lényeg.
A szósz kész, jöhet a lasagna összeállítása.
Egy tűzálló edényre van szükségünk, én egy 21x21 centis
üvegtálat használtam. Az edény alját és oldalát kevés olívaolajjal megkenem, belehelyezem az első adag leveles tésztát. A tészta igen vékony, így
legalább 4-5 lapot használok egyszerre. A szósz felét rászedem a tésztára,
megszórom reszelt sajttal, majd a kilógó tészta széleket behajtom. Erre
ráteszek újabb 4-5 lapot és maradék szószt ráöntöm, újabb sajt réteg, a
kilógó tésztát ismét behajtom. Mivel nem sikerült befednem tökéletesen a
második réteget, így a maradék tésztából az edény méreteinek megfelelőre vágtam
2-3 lapot, hogy tökéletes legyen a takarás. Kevés natúr paradicsompürével
megkenem a tetejét, reszelek rá sajtot, kevés sóval, oregánóval fűszerezem, meglocsolom olívaolajjal és már mehet is a sütőbe, ahol pirulásig sütöm.
Sokkal könnyebb, lazább, mint az eredeti lasagna.
Érdemes kipróbálni J
Jó főzést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése